8 Haziran 2007 Cuma

Okulda Namazla, Yahudi'ler cumartesi çalışmıyor ..

selamlar, yazıların öncesi "Mustafa AKYOL"da var. Nedenini bana henüz açıklanmadı ama
yazılarım orda bir türlü çıkmadı. Ben buraya aktarıyorum
.

ama öncelikle, yahudilerin cumartesi günü iş yapmaması ile ilgili yazan arkadaşa seslenmek istiyorum.

Amerikada yahudiler ctesi çalışmama hakkına sahipmiş. Biz de öyle yapalım, herkes onlara izin versin , çok güzel de ,..

Yahdiler kendi dinleri hakkında ne zaman ve hangi vesile ile düşünebileceler ?
israilde bir baraj ctesi günü kapatılıyor mu ?
nükleer santalin vanası kapanır mı ?
Filistini bombalamaya ara mı verirler yani.

Hiç hayatla bu kadar ilgisiz bir din olur mu ? ama biz yahudi çocuk alacağız, ctesi sınava sokmayacağız ve şov yapacağız ? kimi veya kendimizi mi kandıracağız ?

Yahudi kardeş de bu vesile ile düşünmeyecek de, o ne zaman dini hakkında düşünecek ?
ne zaman dini hakkında hurafeleri arındırma fırsatı olacak ?
elektirk düğmemesine basmamak normal mi ? normal insan işi mi ? Hepsi zaten bu emri zedeliyor . 30 katlı binada oturuyor insanlar.,elektirk sanrali çalışıyor. hastahaneler çalışıyor.
hani bir tane fok balığı kurtarmak için ordu seferber ederler de, sanki doğayı onlar koruyormuş gibi şov yaparlar. olacak iş değil. woody allen filiminde radyo ilk çıktığında yahudi ailenin gençleri ctesi radyo dinlemesine yaşlıların üzüntüsünü gösteriyordu.

Ben bunları düşündükçe, insanları çalışmaktan men etmek benim dinime aykırı dedim. Hemen araştırma yapmaya başaldım ve ilgili Kuran ayetini buldum.

Ayette ctesi çalışan bir deniz kenarı kavminin maymuna dönüşü ile ilgili bir kısım buldum.

Fakat örnek olay üzerinden gelen ağır tehdit var.

Fakat eğer bu emrin günümüzde uygulama imkanı olsaydı yahudi çocuğa hak verecektim.
Ama bir din hayatın akışı ile çelişmemeli. özel örneğe tekrar baktım. neden bu kadar özel bir örnek ? neden sadece deniz kenarı, balıkçılık gibi ipuçları var ? ve neden geçmişe yönelik ? ve neden müslümalara aktarıl-ma-mış bu .

herşeyden önce sınava gelenöğrenci rızık toplamıyor orda. , Buna karşın amerikada hangi yahudi sermayesi market kapanıyor ctesi günü ? Öyle düdürü öğrenci sınavı üzerinde din özgürlüğü yapıyouz demek kolay. İçeriği boş. Balık ağlarını görmezden gelmek için iyi bahane.

Tabiki musevi kadeşe dinini öğretmek kimseye düşmez. Ama bizleri düşünmeye zorlayan da hayattır., düşündükçe gerçeklere yaklaşırız.

Gelelim bizim okullarda namazla ilgili yazılanlara.
biri dediki ingiltere kraliçesi sarayında müslüman hizmetçi için mescit yaptırmış.
Çaldıkları petrolü parası çok tabi,. sarayın dieğer 100 tane odasına bulaşmasın diye yaptırmıştır.

hiç bağcılar okulu ile saray bir olur mu ?
o okulda allah bilir yangın merdiveni bile yok. fotoğrafta görünen 20 kişi.
peki okulda kaç müslüman çocuk var ? 20 tane mi ? tenefüsler kaç dakka ? hangi matemetikle hesap yapsan , okulda fiziki imkan yok birkere.,

sonra demişki en son bana soran arkadaş,
başka dinden talep mi oldu ? varsayım üzerine hakımız engellenemez.

Hukuk zaten varsayımdır. Siz yaptığınız nada misal olursunuz. Din ve vicdan hüriyeti gerği herkes tekbaşına bir din bile olsa inancı için sizi misal gösterebilir. Din ve vicdan hürriyeti yargıçların elini kolunu bağlar.

Şimdi yayınlanmayan ayzımı göreceksiniz aşağıda. Son paragrafa özelikle dikkat edin.
haca gitmek farz değil mi ? neden kaçak gidenleri tutuklanmasına gösteri yapmıyorlar ???
diy sormuşum.

Kübra demiş ki;

Bu ülkeye vergi ödeyen bir vatandaş olarak, Anadolu imam hatip lisesini derece ile bitirmeme rağmen üniversite giriş sınavında alan dışı tercih yapmam sebebiyle istediğim üniversite ve bölümde okuyamadım. Neden mi? Bu devletin açtığı imam hatip lisesinde okuduğum için yani fenni bilimler ile dinimi birlikte öğrenmek istediğim için… Siz gerçi bu uygulama ile mesleki eğitimin önemli hale getirilmeye çalışıldığını savunabilirsiniz. (diğer meslek liseleri de uygulamaya dâhil edildiği için).

İngiltere’de meslek liseleri o kadar iyi ki,genel liseye neden gidemiyoruz diye soran bile yok.

bize gelince, dediğin gibi eğer imam hatipi bir meslek lisesi olarak görseydin sorun olmayacaktı.
öte yandan üniversite kapısındaki bir milyon üzerinde genç zaten mağdur., hepsi mağdur.

mesela hani düz lise diye geçiştirdiğimiz arkadaşlarınınız sanki mağdur değil, onlar sizlerin en azından bir mesleğe ve o meslekle ilişkili üniversiteye girme avantajınızın olduğunu söylüyorlar.
onların öyle bir avantajı hiç yok.
onlar üniversiteye girmediklerinde ellerinde hiçbir şey yok. hiç yere + puan avantajı yok.
dümdüz açıkta kalıyorlar yani.

temel eğitim yaşı büyütüldüğünde, zaten tecihlere yönelik eğilimlerde istekler belirleniyor diye düşünülüyor. Malesef ki, zorunlu temel eğitimin 16 yaşın altında olduğu tek ülke hala biziz.

gelelim senin sorununa, cumhuriyetin bütün kurumları eleştirilir de, nedense imam hatip
eleştirmek sanki tabudur. ben gittiğim lisede yabancı dil eğitimini eleştirebiliyorum. nasıl olurda İngilizce öğretilemiyor diye hala sorarım.

Kübra senin imam hatipte aldığın din eğitimi çok kötüydü. sorgulama yok ve ezberdi., dünyevi bir mezhep yorumu sanki tek bir gerçek gibi sizlere ezberletiyordu.

bir başkası gözüyle; o din eğiti tarafından ailelerin kızlara karşı kıştırtması sonuncu, abisine dışarı tişörtle çıkmasına izin verilirken, kendisinin çıkmasına izin verilmeyen kız çocuğu da kendini mağdur hissediyor.

Hele şunu hiç unutmam. bşabakana Alman'yada, erkeklerin çok kadınla evlenmesini sordular, başbakan erkeğin eşi hastalananınca oluyor dedi.

Düşünüyorum, bir insan din eğitimi almamış olsa bu kötü cevabı makul görebiliriz ? okumuş böyle cevap verice, bin yıldır kadınların ezilmişliklerini ders diye mi okuttular ? diye soruyorum.

mesela sen din dersinde parmak kaldırıp, kadınların şahitliği ile ilgili bir soru soramaz mıydın ? Hep mevcut bilgiyi ezberleyerek mi din öğreniliyor ? ya iki gözüm sen onu evinde de ezberlerdin.

Bunları yazdım diye yine kendini mağdur hissetme, dediğim gibi; bu ülkede matematik eğitimi sorguluyoruz da, neden dini eğitimini sorgulayamıyoruz. ,

yukarda yazdığında sana hak vereceğim husus; Türkiye'de kuralların aniden değişmesi., belki de kuralın değişEceğini bilmeden o liseye gittin.
aniden karşına b çıktı.
maalesef bu kural değişmesinden mağdur olanlar her zaman oldu., Mesela aniden ÖSS soru tipi değişiyor., halbuki öbür soru tipine göre hazırlanan bir yığın genç vardı. sinir bozucu tabi.

fakat benden düz lisede okuyanların mağduriyetini görmememi bekleyemezsin. iki avantajdan birini seçmek zorundasın sen de
Böylece onlarda dengelensin.

Sırf normal eğitim sürecimin yanında dini eğitimimi almak istemem sebebiyle istediğim üniversitede okuyamadım. Bunun nasıl bir his olduğunu ancak yaşayan anlar. Dışlanmışlık, ikinci sınıf vatandaş muamelesi…

bir karar alındıktan sonra uygulamaya koymak için en az 2 yıl beklense bu mağduriyeti hissetmeyecektin. Ancak neticede bu uygulama doğrudur. Lüksümüz yok kübra, bir milyon öğrencİnin kapıda olduğu bir sistem bu.

Tüm bunlar yetmiyormuş gibi, inancım gereği taktığım başörtüsüne bile müdahale etmeyi kendilerine hak gördüler. Ama yinede tüm engellere rağmen eğitim sürecimi tamamladım, belki istediğim üniversite ve bölüm değildi ama yine azimle bu işin üstesinden geldim ve 4 yıllık bir devlet üniversitesinden de derece ile mezun oldum…

bölümünün önemli ? staj olmayan bölümlerde hukuki olarak başörtüsünü ben savunsam gider davayı kazanırdım :) Fakat sakalım yok ki, sizlere anlatamıyorum. inancım gereği diye bir argümanla hukuki yola girersen kendi kendine dezavantaj yaratıyorsun ?

yukarda yazdım din ve vicdan hürriyeti sınırsızdır. kamuda bütün inançları tarafsız
yansıtacak bir düzenlemeyi yöneticilerden bekleyemezsin. adamın biri çıkar, inanç hürriyeti diye aklımıza gelmeyen öyle birey der ki; sen ben duyunca küçük dilimizi yutarız. yönetici hepsini organize edemez. kapasite olarak edemez.

yöneticinin O inanç iyi, ama bu kötü deme hakkı yoktur.

şimdi sen yazmışsın hayat bayram olsa,..
değil.
realiteyi yazacam ben sana.

Şimdi soruyorum size, sizce din ve vicdan özgürlüğü nerde bu ülkede? Benim başörtümden kime ne zarar gelmiş? Dinimi öğrenmek istemem sebebiyle neden cezalandırılıyorum?

alevi baba da soruyor, benim çocuğuma benim vergimden neden benim algıma göre din lisesi yapılmıyor diye ? hadi bakalım, din ve vicdan hürriyeti ? melim melim sana bakıyor kübra ?
kolay değil inanan bana.

Medyada yayınlanan olaya gelince… Benim burada eleştirdiğim husus, namaz kılmayı bir suç unsuru şeklinde lanse eden medyayadır. Ki ben bu olayın gerçek olduğunu da düşünmüyorum. Zamanlaması ve hadisenin ortaya çıkışı nedense çok garip geliyor bana…

ben de üzülüyorum ama ayağa düşürenleri de biliyorum. Yöneticiden izin alınmadan yapılan
her eylem suçtur. yönetici neden konuşmuyor.
Bu ülkede milli eğitim bakanı yok mu ?

Eğer din ve vicdan hürriyetini savunuyorsak, hiç kimse (tüm dinlere hitaben) inancından ötürü dışlanmamalı, yadırganmamalı, saygı duyulmalı

hukuk realiteye bakar. kübra yere bak. Trabzon’da bir rahip öldürüldü, sonra tam bir sene sonra hrant dink öldürüldü. hükümet bu cinayeti önleyemedi.

ben ne yazıyorum fiziki olarak yetmezsin zaten yetsen bile hayat bayram değildir.

Ayrıca dini bilginizin ne düzeyde olduğunu bilmiyorum ki beni de ilgilendirmiyor, inancınıza saygı duyuyorum. Ancak “namaz her yerde kılınır. Kazası var. Oturduğun yerde kılarsın .” ifadesinin uygun olmadığını söylemek istiyorum. Namaz her yerde kılınamaz, şartların uygunluğu aranır. Gerçi konumuzla tamamen alakasız ama yine de söylemek istedim.
Saygılarımla,


namazda mekanla ilgili şart olmadığı konusunda iddialıyım. temizlik,ayık olma kişiye aittir.
namazda kaza tabi ki var., din zorluk dini değildir.

O HALDE ŞUNA CEVAP VERİN SİZ DE;
geçenlerde bir arkadaş güzel bir soru sordu.
haca gidenler ne hakla kısıtlanıyor diye sordu ?
mesela hakan iz ona neden cevap vermedi ?
soru çok iyidi, tam yerinde. Mesela benim bir akrabam kadın, Arabistan’a kaçak girerken yakalandı, hapse atılar. peki niye ? O farzını yerine getirmeye çalışıyordu.

Bağcılar lisesinde aslan kesilmek kolayınıza gelmesin., hac farz değil midir ?

46 yorum:

Adsız dedi ki...

Knz ciğim,
akyoldaki Kübra bizim Kübra değil!
Bizim Kübra aylardır nete girmiyor..
Bebeği oldu, bebek büyütüyor..

Bir karışıklık olmasın sakın...

sevgiler..

knze dedi ki...

Volkan bey demişti ki;

Ben her türlü din mensubuna gereken kolaylığın sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Ancak bildiğim kadarıyla islam hariç günde beş defa ibadeti zorunlu kılan bir din yok.

Bunu biz bilemeyeiz. Din ve ibadet özgürlüğü açıısndan bakarsanız;
iyi din , kötü in, yyagın din, yaygın olayan din ayrımı olmadığı gibi her az yeni bir din ortaya çıkabilir.


Yine de mesela yahudilerin cumartesi günü çalışma yasağı, bu gün sınava girmeme konusunda bir özür olarak kabul ediliyor Amerika ve Avrupa'da, doğrusu da bu.

açılış sayfasında da yazmıştım.
Bu aldatmaca ve içeriksiz gösterişten öteye gitmez.

insanlar biribirini mi kandırıyor ?
Dünya para piyasasın nerdeyse bütünü yahudi sermayesi.

ilgili kuran ayetine de baktım.
deniz kıyısında balıklarla ilgili,
balıklar akıyor, bunlar topluyor.
Günümüzde Cumartesi günleri kasalardan para akması gibi balık akıyor. Kim kasayı kapatıyor ?

yahudi çocuğun dini hakkında düşünmesine engel oluyorlar. OKULLARDA herkesin DİNİNİNE göre sınav takvimi yapmamak olanaksız,

Mesela orodokslara göre salı uğursuz kabul edilir. Kadınlar bulaşık bile yıkmazlar.

Bu okulun haç asmasından farklı bir şey. Okul tarafsız olmalıdır, ama taraflara gereken kolaylığı sağlamalıdır.

Fiziki imkan yok, diye düşünüyorum.


Aynı şekilde tarafsız (laik) okul herhangi bir dini (mesela islam), felsefi düşünceyi (mesela pozitivizm) ya da ideolojiyi (mesela kemalizm) öğrencilere telkin etmemelidir.

olmadı voklan bey.

din ve vicdan hürriyeti deriz
ama milliyet ve vicdan hürriyeti demeyiz.

ben T.C pasağartu taşımıyacam BEN AB pasaprtu taşıycam diyemezsiniz, size gülerler. ama bir anda müslüman dininden çıkıp hindu olabilirsiniz.

onun için din dışında dayatmalar yapılablir., kişi askerlik hizmetini ret etme hakkına sahip değildir ama dinini ret edebilir.

ASIL Pozitivizm kelimesini laik Türkiye'nin imam hatip okulları için kullanmak lazım. Kübraya verdiğim cevapta bu vardı.

ibadet ile ayin zaten yakın anlamlı kelimeler.

AYİN KELİMESİ İÇİNDE zulu kabilesinin ruh çağırma ritüelleri de var.

Okulun fiziki imkanlarının bütün dini ritüellere cevap vermek için yetersiz olduğu ise yanlışlığı açık olan bir varsayım. Görüldüğü üzere adı geçen okul basitçe öğrencilere bir namaz kılma yeri sağlayabilmiş.

hayır sağlayamamış. orasının pis olduğu belli. camileri bile temiz tutamıyoruz. o okulda 20 tane müslüman öğrenci yok değil mi ?

yine yahudiler bizler de gibi içeriksiz gösterişle ibadet yapıyor olacağız yani.

neden dine zarar verir diye karşı görüş sunduğumu düşünmüyorsunuz =


ibadet yeri ettiği halde isteği karşılanmayan başka dini grup varmıymış bu okulda? bir takım varsayımlar için gerçek insanlar kurban edilmez.

bunu da dedim ana sayfada.
misal teşil etmesi yeter.

Kamuya açık yerlerde, parkta bahçede yolda ibadet etmek benim tercihim değil, fakat mecbur kalırsam bunun şov olarak algılanma olasılığını umursamadan buralarda da namaz kılmakta bir sakınca görmem.

okulda da kılabilirsiniz ?
yerler temiz olmadığı için secde olmaz(namaz adabından başka engel yok) ama oturduğunuz sıra da kılmanıza kimse engel olamaz.,,

bem sadece özel mekan ayrılmaz. yönetici bu işi organize etmez dedim.


Kutsal kitabın nasıl anlaşılacağı, neyin "bozgunculuk" olarak anlaşılacağı herkesin kendi bileceği iştir.

olur mu öyle şey? Mesela adam namazdan döneni öldürün diye algılıyor, o halde gitsin öldürsün mü ? bn bu yanlış demeyim mi ?

doğru hakkında herzaman konuşursunuz.

Dinde bilim gibi genel geçer doğrular yoktur. herkesin kişisel algıları vardır.

hayır, genel geçer doğrular vardır. Ama biz bilemeyiz.
bnun için yaşayanlar çabalar.
inançlarımız yaşamla sınanır.
ruhbanlarla değil.

Dolayısıyla "dininiz aslında böyle diyor yanlış yapıyorsunuz" demek çok anlamsız.

o zaman dini ortadan kaldırmış olursunuz.

sadece doğruyu sürekli sınamaktan çekinmeyelim. Bu da sabit bir otoriteyi ortadan kaldırır.

not : ececim kübra'yı görürsen selam söyle.

Adsız dedi ki...

"Bunu biz bilemeyeiz. Din ve ibadet özgürlüğü açıısndan bakarsanız;
iyi din , kötü in, yyagın din, yaygın olayan din ayrımı olmadığı gibi her az yeni bir din ortaya çıkabilir."

dedikleriniz doğru da, alakayı kuramadım?günde beş defa ibadeti zorunlu kılan bir din var mı yok mu?

"...yahudi çocuğun dini hakkında düşünmesine engel oluyorlar. OKULLARDA herkesin DİNİNİNE göre sınav takvimi yapmamak olanaksız,"

aslında olanaklı (ki yapılıyor)
yine de eğer olanaksız olduğu düşünülüyorsa bu olanağı sağlayacak özel okullara imkan tanınmalıdır.

"...onun için din dışında dayatmalar yapılablir., kişi askerlik hizmetini ret etme hakkına sahip değildir ama dinini ret edebilir."

kişinin askerlik hizmetini reddetme hakkı olup olmadığı tartışmalı. Devletin bireye neyi dayatıp dayatamayacağı ise siyaset felsefesinin konusu. Ben bu konuda fikrimi söyledim: tarafsız (laik) okul herhangi bir dini (mesela islam), felsefi düşünceyi (mesela pozitivizm) ya da ideolojiyi (mesela kemalizm) öğrencilere telkin etmemelidir. Sizin de neyin dayatılıp dayatılmayacağına ilişkin kendi görüşleriniz olabilir, bunlar gerekçelendirilerek tartışılabilir.

"AYİN KELİMESİ İÇİNDE zulu kabilesinin ruh çağırma ritüelleri de var."

evet var, birileri de ibadet adına pek makul bulmayacağımız şeyler yapabilir ama ikimiz bu örnekte muhtemelen aynı fikri paylaşsakda yargılarımız subjektiftir.

"hayır sağlayamamış. orasının pis olduğu belli. camileri bile temiz tutamıyoruz. o okulda 20 tane müslüman öğrenci yok değil mi "

evet daha iyi olabilirdi, yine de oradaki öğrenciler hallerinden memnun görünüyordu (hiç yoktan iyidir), okuldaki diğer öğrencilerin onlara katılmaması ise kendi tercihleri

"hayır, genel geçer doğrular vardır. Ama biz bilemeyiz."

aslında aynı şey.
genel geçer doğru, herkesin kabul edeceği doğru demek. Mesela 2*2=4 bunu herkes kabul eder. "bozgunculuk"tan ne anlaşılacak herkesin kendi bileceği iştir.

----------------

neyse,
anlaşılan derin bir bakış açısı farklılığımız var. Bu yüzden tartışmak fayda sağlamayacaktır. Siz başlattınız ben bitirmiş olayım. Sağlıcakla...

VolkanS

knze dedi ki...

volkan bey,

havlu atmayın. Benzerleriniz arasında doğruyu bulamazsınız.

Ne mustafa akyol'un ne sizlerin
benden çekinmesine neden yok.

Ben itibar göreceğim benzerimlerimi
aramıyorum.,aksine onlara vakit ayırmadım şimdiye kadar.


iyi din , kötü din, yaygın din, yaygın olayan din ayrımı olmadığı gibi her az yeni bir din ortaya çıkabilir."

dedikleriniz doğru da, alakayı kuramadım?günde beş defa ibadeti zorunlu kılan bir din var mı yok mu?

2 madde halinde cevap yazıyorum

1-bu din haccı da farz kılıyor ama kaçak yolla hacca gitmek isteyen dindar tutuklanıyor. üstelik bu ibadetin kazası da yok., ne zaman ölceğinizi bilmiyorsunuz, belki ertesi sene hastlanacaksınız;. Ama size engel oluyorlar. Buna meden katlanıyorsunuz ?

70 yaşında hayatında polis görmemiş 70 yaşında kadın, yabacı bir ülkede hapse girdi diyoum ben size ?

beniim arabistanda tutuklanan 70 yaşındaki teyzem için de hac saçmalık değildir. Üstelik hac kamu alanı da değildir, seyahet özgürlüğüne de girer.

Ben sizlere görüş ayrılığı sunmuyorum. Soru soruyorum.

volkan bey, suatin beyin yaptığı
kesinlikle kendini koruma psikolojisi. bne knz yi okumuyorum, knz saçmalar diye hakkımda ön yargı besliyerek devekuşu taktiği izliyor ki,
bu sayfayı gören herkes bilecektir ki, knz saçmalamıyor.

yularda iyi, din kötü sin ayrımı yapacak bir otorite yok demiştim.

dinleri hayat sınar.
bir yerinde esneklik sağlıyorsa yaşamın sınavına dayanır ve iyi din olur.,

mustafa akyol engelelse, suat bey günde 10 kez ben knz okumam diye yazsa gerçek değişmez.

soru ortadır.
cumartesi asansör düğmesine bas-ma-mak saçmalıktır. Bunu biliriz
ama yönetim olarak, bir otorite olarak bunu insanlara söylemeyiz.

sadece yönetim olarak dinden gelen her saçma isteğe fiziki olarak cevap veremiyiz.

siz haklı olarak namaz saçmalık değil diyorsunuz, fiziki imkansızlık diye birşey var. Hacda ortaya çıktığı gibi.,

bağcılar da okulun yangın merdiveni olmadığına bahse girerim.
orda okuyan müslüman çocuklarının tümü hangi bodrumda, nasıl yetecek ? Biraz matemetik problemi gibi bakın. O lisede dinine hassa 20 tane mi öğrenci var diyorsunuz.
şov bu.

üsetelik camilerde bile hala hijyen sornu halledemedik. OKULŞ GİB YERDE nasıl hijyen sağlayacaksınız. çocuklar tuvaletlerdemi abdest alacak ?
namazı ayağa düşüren sizler olacaksınız. 3 tane çocuk kıştırtacağız diye islam dinine yazık etmeyin.

toplu namaz için bu müslüam ülkesinde yeterince yer var., oraları muhafa edin, sevdirin ve koruyun.

kaza diye dinin esnke taraflarını çocuklara sevdirin.

içinde ehiç esenklik olamay dinin rabi, RA dır. Müslümanlığı buna benzetmeyin.

ben, bir grup kadın ve erkeğin cuma namazı için camiye kendi kuralları ile gitmesine sıcak bakmamıştım mesela. şov olan hiç birşey sevmiyorum., o siz yaparsanız başkaları da yapacaktır.,

kamu uzlaşmadır. sessiz bir mtabakakla, sen yapma, ben de
yapmıyorum dersiniz. Ama dimyatta pirince giderken evdeki bulgurdan olacaksınız( camiler)

bozgunculuğun sana bana göre tarifi olmaz. yaşam ortaya çıkartıyor.

evet 5 vakit namazı far kılan bir din var. Siz din ve vicdan hürriyetini anlamadınız.

bir gün, mesela diyelim ki, hasan mezarcı, "ben yeni vahiy aldım ve anmaz 10 vakta çıktı" dese, siz belki onun kafasını kopartmayı
din gereği düşünürsünüz ama laiklik onun tek kişi bile olsa, vicdan hürriyeti sayar.

kişi 10 vakit namza farz dediği anda siz onu nvahiy kaynağını sorgulayamazsınız.

bağcılar müdürü şimdi bir öğrenciye 10 vakit mecsit mi ayarlayacak ?

hukukta misal diye birşey vardır.
siz misal teşkil ederseniz o kapıdan kimlerin gireceğini bilemezsiniz.

vahiy sorgulanamz. ADAM BANA VAHİY DERSE, DİN VE VİCDAN HÜRRİYETİ ADINA hiçbirşey yapamazsınız.

müslümanlık iyi din ama bu yeni ortaya çıkan "zulu dini" iyi din değil diye ona kapıyı kapatıyorum diyemezsiniz.

misal ortaya çıkar. , er veya geç ortaya çıkar ve hukuk bir karar alırken herşeyi düşünmek zorundadır.

yani ben iyi ayrı noktaya temas ettim.

1- fiziki yetersizlik
2- din ve vicdan hürriyeti gereği bütün dinlerin taleplerini karşılamaktaki imkansızlık.

ben dikkat edersiniz inançlar yaşamla sınanır demiştim.

Sen kendi dinine güveniyorsan onun esnekliğine de güvenmek zorundasın.

...yahudi çocuğun dini hakkında düşünmesine engel oluyorlar. OKULLARDA herkesin DİNİNİNE göre sınav takvimi yapmamak olanaksız,

aslında olanaklı (ki yapılıyor)
yine de eğer olanaksız olduğu düşünülüyorsa bu olanağı sağlayacak özel okullara imkan tanınmalıdır.


Bunun çok kötü bir öeberi olduğuna sizi ikna edeceğim.

Bugün temel eğitim ki, minimum 16 yaştır. Bir çok gelişmiş ülkede 18 yaştır. Temel eğitim hakkında hiç bir anne baba çocuğunu mahrum edemez. Çünkü bilgi insanlığın ortak mirasıdır.

Siz hep kendi çocuklarınızı düşünürsünüz, ben başkasının çocuklarını düşünüorum.

yahudiler içinde bir dindar grup var, erkekler favorilerini uzatıyorlar, çalışmadan yaşıyorlar.
favorilerini cennette giderken melekler tutunsun da, onları taşısın diye uzatıyorlarmış.

o çocuğu kapalı bir ortamda yetiştirmek onu insanlığın bilgi mirasından mahrum bırakmıktır.

CIA pakistanda molla mektepleri açmıştı, orda yetişen talibanlar(talebe), değil insanlık mirasını, islamiyeti bile çözemediler.

temel eğitm haktır. karma olmalıdır. çünkü hayat karmadır.
okullar insanları hayatta hazırlar.
hayatı nasıl izole edeceksniz ?

bu internet çağında senin izole oklundaki bir hocanın ertesi gün ben isa mesihe katıldım diye din değiştrmesine nasıl engel olacaksınız ?

sizin dediğiniz eski anlayış . insanlar bir dinin mensubu oluyorlar ve din değiştirmiyorlar.

ben müslüam olarak salı günü iş yapmmayı hurafe olarak görebilirim,
bütün bunları izolasyon ile ortadan kaldıramazsınız.
"...onun için din dışında dayatmalar yapılablir., kişi askerlik hizmetini ret etme hakkına sahip değildir ama dinini ret edebilir."

kişinin askerlik hizmetini reddetme hakkı olup olmadığı tartışmalı. Devletin bireye neyi dayatıp dayatamayacağı ise siyaset felsefesinin konusu. Ben bu konuda fikrimi söyledim: tarafsız (laik) okul herhangi bir dini (mesela islam), felsefi düşünceyi (mesela pozitivizm) ya da ideolojiyi (mesela kemalizm) öğrencilere telkin etmemelidir. Sizin de neyin dayatılıp dayatılmayacağına ilişkin kendi görüşleriniz olabilir, bunlar gerekçelendirilerek tartışılabilir.

Bu FELSEFİ BİR KONU DEĞİL.yaşam ortaya koyuyor.

örnek verdim. Ben bugün ben artık türkiyede yaşamak istemiyorum, belçikalı olacam dediğimde havaalanına kadar bile sokulamam mümkün değil. turist olmaya bile hakkım yok, eğer vize vermezse.

Eskide boş pasifik adaları vardı, artık o da kalmadı., robisson bile olmazsınız.

neyin felsefesi ?
felsefe vize yerine geçmez.

miiliyet ve vicdan henüz terminolojisi bu dünyada yok. gelecek yüzyıl ne olur bilemem.

ama din ve vicdan hürriyeti var, dinimi değiştirme hakkına sahibim ve hiç bir ruhban bana hesap soramaz.

"AYİN KELİMESİ İÇİNDE zulu kabilesinin ruh çağırma ritüelleri de var."

evet var, birileri de ibadet adına pek makul bulmayacağımız şeyler yapabilir ama ikimiz bu örnekte muhtemelen aynı fikri paylaşsakda yargılarımız subjektiftir.


bu kamu açısndan problem teşkil ettiğinde suıbjectif düşüncelerimiz bir işe yaramaz.

bağcılar lisesi müüdrü ya ruh çağırma ayinine imkan tanıyacaktır, veya tanımıyacaktır.
felsefi bir konu değildir bu.

Eğer imkan tanırsa fiziki imkansızlık ve diğer sorunlar ortaya çıkar, eğer tanımazsa dinler arasında ayrım yapmış olur.,

Başka yolu yok. müslümana çoğunluk dini diye müsahama , diğerine yasak olmaz.

o zaman benim deddiğim uzlaşma alanına gelmek zorundasınız.

"hayır sağlayamamış. orasının pis olduğu belli. camileri bile temiz tutamıyoruz. o okulda 20 tane müslüman öğrenci yok değil mi "

evet daha iyi olabilirdi, yine de oradaki öğrenciler hallerinden memnun görünüyordu (hiç yoktan iyidir), okuldaki diğer öğrencilerin onlara katılmaması ise kendi tercihleri

onlar sosisli sandöviç yerken de mutlu ama ailesi hijyen düşünmek zorunda., toplu namazlar için fiziki şartlar ancak camilerde sağlanabilir.

bütün okul ancak bayrak törenlerinde bir araya gelebliyor.
o da zorunlu olarak., dedim ya, miliyet ve vicdan hürriyeti olmadığı için.,

fakat namaz kılan SADECE 20 öğrenci gözüküyorsa, diğerleri gitmek istemiyor diye yorumlayamasınız. Bu bile önyargıyı başlatan bir davranış oluyor ki; bu bakış iyi bişey değil.


"hayır, genel geçer doğrular vardır. Ama biz bilemeyiz."<

aslında aynı şey.
genel geçer doğru, herkesin kabul edeceği doğru demek. Mesela 2*2=4 bunu herkes kabul eder. "bozgunculuk"tan ne anlaşılacak herkesin kendi bileceği iştir.


hayır, hukuk için bu tanımlı.
bi mevcut durumu eskisinden daha sorunlu hale sokmaya bozgunculuk denir.

siz mevcur durumu, bağcılar lisesini eskisinden daha sorunlu hale sokmuş oldunuz.

yani ben şimdi hacca gidenlere, engellere aldırmayın ve hacca gidin desem., fiziki imkansızlıklara aldırmayın bu senin hakkın desem bzgunculuk yaparaım.

Çünkü mevcur duurmu eskisinden sorunlu hale sokmuş olurum.

bişey daha diyecem, sorun çıkarmak istiyorsanız.
ctesi günleri balıklar kasalardan oluk oluk akıyor.
hadi size bir sorun. Maymunlara döndük hepimiz.

eletrik düğmesine basmayacakalrımış da bilmem ne ?
yazık etmeyein yahudi çocuklarına ??? Temel eğitmi iyi alsın, ilkönce balıkları o farkedecektir.

Adsız dedi ki...

knze bey/hanım,

tek tek paragraflarınıza cevap yazabilirim, ama yazmayacağım (yine de özellikle birine istiyorsanız, seçin yazayım :) )
muhtemelen siz de onlara cevap yazabilirsiniz. Bu böyle biri bıkana kadar gider.

Aramızda derin bir bakış açısı farklılığı var. Dikkat edin görüş ayrılığı demiyorum.

Kavramlardan anladığımız şeyler farklı, mantık yürütmemiz farklı. Ben "felsefe" deyince başka şey anlıyorum siz başka bir şey.

2 kişinin tartışabilmesi için bir takım asgari müştereklere sahip olması gerekir. Bizim oraya varabilmemiz ise bir hayli zaman alacağa benziyor.

Blogunuz hayırlı olsun sanırım yeni, sağlıcakla...

VolkanS

knze dedi ki...

sorular ne bakış açısı, ne de felsefe ?

bana hac yolunda tutuklanan kadına ne söyleceğinizi söyleyin ?

yukarda sorular var.

volkan bey, ben mumla insan arıyorum.,

kimin cevap verdiği ile ilgili lüksüm yok.

ben yazmaya devam edeceğim.

Adsız dedi ki...

anladığım kadarıyla anlattığınız olayda suç hacca gitmek değil, kaçak gitmek. Fakat bizim tartışmamızda suç namaz kılmak.

VolkanS

Bâd-ı Sabâ dedi ki...

Aldanış

Herkes biliyor,
adı konulmamış
bir felâketin eşiğindeyiz.

Güzel bir şey söylemeli,
ve hatta gerekirse de yalan olsun.

Yalan(ı) yaşayalım,
aldanalım birbirimize.

Acıya karşı
hepimizin alerjisi var,
ne de olsa.

Be nedenli;

Sınırı aşmış
bir histerik hasta,
yatağında gülümsüyor.

Kâzım Mızrak

* * *

İtiraf ediyorum, kopyala yapıştır oldu :o) münazaraya katılıp illâ yazmak istedim; ama, yazamadım. Anlamıyorum ki sizi..

Bu şiirimsi ne kadar güzel anlatıyor acıyı, zoraki tebessümü, ve mutluluğu. Paylaşmak istedim..

Üzmeyin kendinizi lütfen, tartışmalar böyledir. Hepimiz sizi anlasak, bundan mutlu olmazdınız.

Hani.. anlaşılamıyor olmanın, dayanılmaz bir çekiciliği de var biraz :)

Mumla insan aramaya devâm,

knze dedi ki...

Volkan bey,

hac yolunda tutuklanan kadına hac farz olsa da kaçak olarak ibadet edemeyeceğini söylüyorsunuz.

burada da gençler kaçak namaz kılıyor. Milli eğiitm bakanlığı, ilçe müdürlüğü bir resmi izinden söz ettiler mi ? 18 yaşın altında bir yer, siz izinsiz orda bağış bile yapmazsınız. yoksul çocuklara ayakkabı bile dağıtamazsınız. lisenin müdürü bile yapmaz.

siz abiler, o gençlere namaz farz olsa da kaçak olarak ibadet edilmeyeceğini pekala
söylebilirsiniz. Fakat sizler sanki bu bir felaketmiş gibi davranıyorsunuz., mustafa akyol da çocuğun biri yazmış,biz bahçe duvarını açardık kaçardık diye.
bir tek kişi o çocuğa bunun iyi bişey olmadığını yazmadı.,
ingilizce biliyor, yurdışlarında seminerler veriyorsunuz ama bir
kişi çıkıp demiyor ki, genç arkadaşım böyle örnek olma.

sorumluluk nerde kaldı ??

ilk okul, orta okul ve liselerde fiziki şartlar olup olmadığı konusunda fikir ayrılığımız var.,
ama kaçak ibadet konusunda olmaması gerekiyor.

kazım baba, canın sağolsun ya.
hoşgeldiniz. sağolun şiir için.
Kırılgan ve nadir br gezegende yaşıyoruz :) ondadır bütün bunlar.

Adsız dedi ki...

"hac yolunda tutuklanan kadına hac farz olsa da kaçak olarak ibadet edemeyeceğini söylüyorsunuz."

Ben böyle bir şey demedim.
sadece iki olayın kıyaslanamayacağını farklı olaylar olduğunu söyledim

Yine de tartıştığımız nokta "çocukların doğru yapıp yapmaması" değil "devletin (izin vermeyerek) doğru yapıp yapmaması"

VolkanS

knze dedi ki...

devlet iizn vermeyerek doğru yapıyor. millieğitim bakanı bir tavır koymadı, demek ki devlet izin vermiyor diye yorumluyoruz.
Ancak milli eğitim bakanın tavır koymamması da yokmuş izlenimini veriyor.

hacsa giden o kadına da devlet izin vermiyor., bence bu da doğru.
başka örnek ama


neden doğru?

yukarda yazdım ama özet geçelim.

1-fiziki olarak okullar uygun değildir. ne müslüman öğrencinin talebini karşılamaya, ne de olabilcek her türlü dine aynı imkanı sağlamaya fiziki olarak yetersizdir.

fiziki olarak yeterli olduğunu varsaysak dahi,

Okulları bu yönde hazırlayacak fiziki imkan yataratack yatırıma harcanacak para da boşunadır.

Her köşe başında bir cami olmasına karşın, HER KÖŞE BAŞINDA bir bilim müzesi, bir spor salonu ya da konferans salonu yoktur. Müslüman ibadeti "RA" tanrısına sunulan ritÜeller gibi esenk olmayan zorunluluklar içermez. İsteyen namzını evinde, camide kaza edebilir. Dinde bu vardır. zorunlu olduğunda ÖĞRENCİ oturduğu yerden tek başına namaz kılabilir.

2. Müdürlerin öğrencilerle ibadete katılması, öğrencilerle birlikte konsere gitmek gibi değildir. Yöneticiler nasıl siyasi eğilimlerini saklı tutuyorlarsa dini tercihlerini objectif olamk adına bu şekilde ortaya koymamalıdırlar. Son drece gerekszdir ve meslek yeterliklerini engeleyecek bir zaaf yaratabilir. Öğrenc,ler hocalarından etkilenirler, hocanın gözüne girmek için ibadet yapabilirler. Din ve vicdan özgürlüğünü zedeler bu. Trabzonda
bir takım insanlar liseden yunanistana götürmek üzere burslu öğrenci seçmeye başlayınca hepimiz biraz tedirgin olmadık mı ?

bir diğer sakınca da, yönetimi, müdürü sevmeyen öğrencilerin dinden ve namzadan soğuma tehikesi vardır. orada 20 tane öğrenci namazı kılarken, 30 tane öğrenci de soğuyabilir. Dini hislerin oluşum çağındaki temel eğitim, öğrencilerin nefes almasına fırsat tanımılıdır. Bir alevi çocuğu müdürlerin kendini dışladığını hissedebilir, genç insanları böyle kazanamazsınız.

Okul okuldur. Dinlerin pazarlama yeri olamaz., dinleri rekabet yeri olamaz. siz yaparsanzı başkası da yapar.

kendinize yapılmasını stemediğiniz birşeyi siz yapmayın.

Müslümanların böyle gösterilere de ihtiyacı yoktur.

ben devletin okulda toplu namaza izin ver-me-mesi için bir çok sebep buldum. doğrudur, bu.

Akılına gelenin okularda bağış yapıp, ayakakabı dağıtmasına izin verilmemesini de destekliyorum mesela.

volkan bey, sizler de artık gençlere kötü yayın yapmayın.,
mustafa akyol bu sorumluğu göstermedi. Bahçe duvarını açan gence orda hala bir cevap gelmediğine nerdeyse eminim.

Adsız dedi ki...

1- sizin uygun değil demeniz uygun olmadığını ispatlamıyor. Bir oda ayrılıverir olur biter. Bütün odtü bir evin salonu kadar yerde kılıyor namazını.

Kaza etmek bir opsiyon değil, vaktinde kılması gerekiyor. Bunu sizle tartışacak değilim, dediğim gibi herkesin kendi sorumluluğu, siz kaza edebilirsiniz.

2- müdür/öğretmenler için başka bir mekan ayarlanabilir, inanın çok zor şeyler değil bunlar.

Akyol'un da değindiği gibi Türkiye'de dindarların gidebilecekleri kendi okulları da yok. Eğer laik okullarda izin verilmeyecekse, kendi okullarını kurmalarına izin verilmeli Modern Batı'da olduğu gibi.

VolkanS

knze dedi ki...

türkiye'de dindar yok bildiğim kadarıyla,

yani dindarlık tanımı olmayan birşey demek istiyorum. kim dindar, ve nerden icazet alınıyor.

Volkan bey, ben bu soruyu kinaye olarak sormuyorum. reel bir soru bu ?

DİNDARLIĞI ALLAHTAN MI ALIYORSUNUZ?

dinle ilgili sorun çıkaran kimselere mi dindar diyorsunuz ?

neticede bu ülkede camiler var ve beş vakit ezan okunuyor.
bu ülkede din meslek liseleri ve ilahiyat fakülteleri var.
bu ülkede milli eğitimin, veya bilimsel araştırmaların beş katı bütçe yutan bir diyanet işleri başkanlığı var. Bütün il ve ilçelerde müftülükler var.

ANkara'dabir diyanet binası var, sanki gökdelen., tübitak binası yanında gecekondu kalır.

babam vefat etti, herşey tıkır tıkır işledi.,bu ülkede din işlerinden bi şikayet etmedik.

hepsi bitti, bi anaokulunda namaza kaldık. okulda namaz dinin özünü bozar.
sulandırır. o halde öğretmenler neden ayrı bir yerde namaz kılmıyorlardı ? demek ki sulandırılmaya müsait bir tarafı var., böyle birşeyi en iyi örnekle toplumun önüne getirmek lazım değil mi ?

bir şey din içerikiyse orda anarşiye hak doğmaz.

Namza gereken özen ve saygı için özel mekanlar yapılmıştır. tarih boyunca böyledir. ODTÜ şehirden uzak bir yerdedir. Ama istenbul ünv bu ihtiyaç yok, çünkü sağında Beyazıt solunda sülemaniye var.Üniversiteli kendine göre istediğini yapar. Teşhir edilecek te bişey değildir.

Ama Temel eğitim yaşını almakta olan öğrencilerin yaptIğı her toplu Ayin izne tabidir. Ruh da çağırısa sizi ilgilendirmiyor ama hukuken onlar da dindardır.

odtü de şeytan ayini yapan olsa da kimseyi ilgilendirmez, 20 yaşını geçmiş insanlardır., FAKAAAAAT lise ve ilk okullar ve anaokulları din pazarlaması yapılan yerler olamaz. ama üniversiteler olablir.

sizler, hukuk kavramlarına çok yabancı bir grup gibi davranıyorsunuz.

modern batıda temel eğitim süresince ( BİZİM GİBİ 14 YAŞTA DEĞİLDİR) hiçbir meslek okulu ve din okulu yoktur. temel EĞİTİM OkullarI ulusal müfradata tabidir.

OKULUN TARİHİ İSMİ KORUNSA BİLE, GRAMER Okulu vs gibi temel eğitim hepsinde aynıdır. ingiltere kadar ulusal müfradata sadık bir ülke bulmanız zordur.

BİZİM GİBİ ZORUNLU DİN DERSİ OLAN BİR TEK OKUL BULUP ÇIKARAMASINIZ.

ben dindarım, hadi benim gelecek sene hacca gitmemi sağlayın.
madem öyle. siz daha yetişkinlerin sorununu halledemediniz, buyrun halledin,. hangi laik size engel oluyor ? eliniiz ayağınız tutuyor.

soru net. beni gelecek sene hacca götürün.

neticede hacca hitmek isteyen kadın, dindar mı bilmiyorum.
devlet ona kota koyuyor.
kadın uçak bileti almış, hacca gidecek . uçaktan indiryor bu devlet. bağırın çağırın.

üstelik bu ibdaetin kazası da yok.
iisi farklı diyorsunuz bu daha önemli.

haccın kazası yok, kadın gelecek yıl sağlığımı kaydeceğimi bilmiyorum dediğinde ona birşey diyemezsiniz.

neden yaygara kopmuyor.
ben bunu bütün sanmiyetimle merak ediyorum.

kazası mümkün olan ibadet mi önemli, yoksa kazası mümkün olmayan bir farz mı ?

Adsız dedi ki...

dindarlık tanımı çok önemli değil, o cümleyi şöyle de okuyabilirsiniz:

"5 vakit namaz kılmak isteyenlerin kendi okulunu açmaları..."

"modern batıda temel eğitim süresince ( BİZİM GİBİ 14 YAŞTA DEĞİLDİR) hiçbir meslek okulu ve din okulu yoktur. temel EĞİTİM OkullarI ulusal müfradata tabidir."

bu bilginin kaynağı ne?
kabul edin salladınız :)
şuraları biraz okuyun:
http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_the_USA
http://en.wikipedia.org/wiki/Private_school

mesela:
"Religiously affiliated or denominational schools form a distinct category of private schools. Some such schools teach religious lessons together with the usual academic subjects to instill their particular faith's beliefs and traditions in the students who attend. For example, The Epstein School in Atlanta, Georgia teaches conservative Judaism to its students.Others use the denomination as more of a general label to describe on what the founders based their belief, while still maintaining a fine distinction between academics and religion. They include parochial schools, a term which is often used to denote Catholic Christian schools. Other religious groups represented in the K-12 private education sector include Protestants, Jews, Muslims, and the Orthodox Christians."

-----

"o halde öğretmenler neden ayrı bir yerde namaz kılmıyorlardı ? "

bu kadar yer bulabilmiş zavallılar demekki. Ya da sizin taşıdığınız kaygıları taşımıyorlar.

"
bir şey din içerikiyse orda anarşiye hak doğmaz."
hiç bir şey anlamadım.


"
BİZİM GİBİ ZORUNLU DİN DERSİ OLAN BİR TEK OKUL BULUP ÇIKARAMASINIZ."

zorunlu din dersi istemiyoruz, isteyene istediği gibi dini eğitim verilebilmesini istiyoruz.

"...kazası mümkün olan ibadet mi önemli, yoksa kazası mümkün olmayan bir farz mı ?..."

insanların hangi dini ibadete daha fazla önem atfettikleri, hangisini yapmaya çalıştıkları kimseyi ilgilendirmez.

VolkanS

knze dedi ki...

volkan bey ben sallamadım. Verdiğiniz örnek devlet okulları değil. Temel eğitimden bahsediyorum ben.

1*) Müdür veya öğretmenlerin benim dediğim hassasiyeti göstermesi bir lütüf değil, meslek nitelikleridir.

onlar da benim kadar hassas düşünmek mecburiyetindedirler.
çünkü onların işleri bu.,


bir eylemi dini nedenlerle ypıyorsak,bu bize anarşi yaratmak hakkı tanımaz demiştim.

bugün buna karşı çıkmıyorsanız, yarın bir müdürün bir devlet lisesinde kilise açmasına da bir ses edemezsiniz.

ama ben özgür olacağım.
ben tutarlı olacağım., herzaman aynı çizgide yazacağım.

volkan bey, bekir yıldırım blog'ta israilli sporcunun adına bir başlık vardı. Orada konuşmuştuk.
yeniden baktım. baştan okudum.

http://bekirlyildirim.wordpress.com/2006/09/30/spor-ve-inanc-hurriyeti-yahudi-balili-musluman-ollajuwon-ve-laik-hakan-sukur/

bizim tarihmizde var bu, ibadet yapmak için başkalarına eziyet edilmez. ibadete karşı tevazu vardır. bir kişi oruç tutacak diye, maç takvimi değişir mi ?
şov bu.
kafama bin defa vursalar bu şov., dine saygı maygı değil.

hakan şükür oruç tutacaksa bu tıbtan başka kimseyi ilgilendirmez.

şöyle bişey mi var volkan bey ?

yani ben bişey anlatmaya çalışmıyorum.
Allah için, ben anlamaya çalışıyorum.


bu arkadaşlar oruç zaamnı işyerlerinde verimsiz çalışabliriz,
yani buna izin verilsin mi demek istiyorlar ?

uzun lafın kısası şöyle değil mi ?işini yap, orucunu tut. ben neden bilemk zorundayım ?

budistlere mi dönceğiz ?
ben islamiyeti yaşam dini diye bilirdim.,

"özel dinlenme" odası diye bir oda imkan varsa liselerde yapılmaı iyi.

bu cümlenin altını çizin.

revir gibi dinleneme odası olur. temiz ve bakımlı olur. isteyen şiir okur. meditasyon yapar
isteyen namaz kılar. kafası çalışan yönetici böyle basıı, velileri ayağa kaldırmaz.Bunlar da hayal gücü de yok. içerde biri aşırıya giderse bişey demeye de hakkın olur


yakında %99 Müslüman ülke diyemeyeceğiz.

islamiyet herkesin kafasına göre yorum yapacağı bir din değildri.
şimdi siz bağcılar lisesindekilere göre derseniz, acmendiler de
kendlerine göre ayin yapıyorlardı.

toplu namazı ait olduğu yerlerden çıkartmayın. Hayat sadece beyaz ve siyah değil. Artık knz nin temsil ettiği rengi fark edin.

Toplu namazı ait olduğu yerden çıkartmak,İslamiyetin dokusunu bozmaktır.

ben soruyorum,

hani laikçiler elinizi kolunuzu bağlamıyor işte,. benim hacca gitmeme devlet neden engel oluyor ?

neden dolaştığım internet sitelerinde bloglardabir tek başlık bulamıyorum., neden birileri biirlerine kafa tutmuyor ?

sorun bana üzüm yemek değil, bağcıyı dövemek gibi geliyor.
ben bağcıyı dövmelerine bir ses etmiyorum. insan bu, karketeridir, insan kavga edecek.

Benim derdim siz bağcı döverken üzümü bozuyorlar. üstelik bir de, bağcı diye yoldan geçeni de dövmeye başladılar

Adsız dedi ki...

"Müdür veya öğretmenlerin benim dediğim hassasiyeti göstermesi bir lütüf değil, meslek nitelikleridir."

elbette, ben bağcılardaki uygulamayı savunmuyorum. Devlet okulunda yöneticiler dini telkinde bulunmamalı.

"bugün buna karşı çıkmıyorsanız, yarın bir müdürün bir devlet lisesinde kilise açmasına da bir ses edemezsiniz."

etmem.

neyse,

birbirimizi anladık sanırım.

Sağlıcakla...

VolkanS

Adsız dedi ki...

Knz siz "Müzmin Anonim" misiniz? iki farklı kişilik gibi,ama yaptığınız aynı.
Alıntı güya cevap;alıntı güya cevap ve kafa bulandırmaya çalışmak sadece.
Âsiye

knze dedi ki...

bugün buna karşı çıkmıyorsanız, yarın bir müdürün bir devlet lisesinde kilise açmasına da bir ses edemezsiniz demiştim sizde de etmem demişsiniz ya,..

anladım volkan bey, bütün yüreğimle teşekkür ediyorum.

siz benden daha üstün ve yüce gönüllüsünüz. çünkü insanlar dine karşı masumdur.,siz ideali temsil ediyorsunuz.

ben ise gerçek hayataki enerji kaybını göstermeye çalışıyorum.

Ben hukuk tarafından yazdım. ve o taraftan anlaşılmayı umuyorum.

hukuk mevcut duruma bakar.
eğer bir ülkede, bir kitapçıda bile, bir insan(farklı dinden diye) öldürülüyorsa, o toplum hakkında karar vermek için volkan beyin geniş hoşgörüsü geçerli bir varsayım olarak kabul edilmez.

ALmanya bie sosyal demokrat ülkeydi, başka dinlere karşı çok hoşgörülüydü ne hale geldier ?
son 10 yıl onları nerden nereye getirdi ? toplum faşistelerşti.

eskiler buna sevilirken sevilmek, sayılırken sayılmak derlerdi.

insanları da fazla zorlamamak lazım.

öğretmen dini telkinde bulunamazlar demişsiniz ya;
bu pratikte olmuyor.

bişey oluyor ve alman veli AHİM e şikayet ediyor.

bu şikayet var dosyada.

müslüma veli de şikayet ediyor, o da var.

diğer bir zorluk ta, hukuk şunu düşünür; sixin sklınıxs bir hristiyan, bir de müslüman geliyor ya, hukuk bütün mümkün inaçlar ve mezhepleri düşünür.

çünkü hukuğun şöyle bir hakkı yok,
şu 4 din hak dinidir, diğerleri değildir diyemez.

bunu derse din ve vicdan hürriyetine aykırı olur.

o zaman size ben şunu sorarım, Ruh çağırma ayini için de ne yapmanız lazım ?

bütün bu problemler için ikna edici bir çözüm nulun, BELKİ Nobel ödülü alırsınız.

ama toplum voklan bey demek değil.
toplum böyle.

yoksa ben muzmin beye "ayşa azmi " davasında dediklerine hak vermiştim. ayşa azmi peçeli olduğu için ingliz millieğiti işten çıkarmıştı ve ayşa azmi hak arıyordu. muzmin anonim bir öğretmen peçe ile girebilir diyordu . Fakat ingltere dahi bunu kabullenecek bir tek eğitimci bulamasınız. Gerçek bu değil.

Bu pek çok soru için geçerli,..

mesela siz italyada okul duvarından haç indirilmesine yönelik uygulmada okul tarafsız olamdır dediniz., okulun tarfsızlığı gerçekten yoruma açık.
hukuk açısından zor bir problem.

fakat üniversite açısından bu o sorun değil., çünkü orada veli hassasiyeti bir parametre değil.
mesela kız peçe ile derse gelebilir. ama meseleğini kazandığında peçe ile ders anlatamaz., realite bu.

bize ayrıntılı bakış açısı lazım. bekir Bekir beyin link verdiğim sayfasında da yazdım.

üstün körü, ben özgürlükçüyüm demek aslında hiç birşey söylememiş olmak demektir.
fikirlerimiz yaşamla uyumlu olmalı, hatta hayallerimiz bile...


ASİYE sana yazacağım sonra.,

zihni örer dedi ki...

İlerlemiş ve başka yerden taşınmış bir konuya adapte olmak yerine,izlemeye devam ediyorum.

knze dedi ki...

O zaman zihni kardeş, yeni blogumuzda yeni bir sayfa nın zamanı geldi.

ancak bundan önce, buraya spor ve inanç hürriyetine( bekir yıldırım sitesi) gönderdiğim yazıyı ekleyim., nu konu benim için hiç bitmeyecek :)

sontra da Asiye'ye bir kaç söz edeyim.

Birçok eski olayları da hatırladım.

yeşilköyle deve kurban edilmişti,.
sonra başka olayda zaman gazetesi yazmış; isarili sporcu için kayseri de maç iptal edilmiş.

Amerika'da bir otel ctesi günü her katta kapısını açıp kapatıyormuş, ki asönsöre binen dindar elektrik düğmesine basmak zorunda kalmasın.

budistleri zorunlu 3 aylık ibadeterini untmuştum., hayat o kadar çeşitli ki..

woody allen’nin radio days filmini hatırladım şimdi. o flimde öylesine bir yaşamı anlatır.
aile ctesi günü radyo dinlecekler midir ?
herhalde artık dinliyorlardır tahminmce
filmdeki yaşlı büyükaba da vefat etmiştir sanırım.

aylar geçti, mustafa akyol’da aynı örnek verildi gene. Bütün düşüncelerimi gözden geçirdim.,

Ayeti buldum. cumartesi ve balıklarla ilgili..
kim gerçeği biliyor ki ? önüzdeki günlerde bir hayli düşünürüm gibi geliyor.

evet dini ibadeti kolaylaştırmayı yapabiliyorsanız yaparsınız.
ben dediğinizi anladım sanıyorum.
hukuk da yapabiliyorsa yapmalıdır.
yapmadığını söylemek nankörlük.

camiler, müftülükleri diyanet başkanlığı, işleyen cenaze işleri, ezan okunması, namza saatlerinin bildirilmesi, gece hillai takip eden kuurmlarımızın olması, hac organizasyonu,
ama teyzemin hacca gitmesine engel olunması, teyzemin kaçak gidip arabistan da o yaşlarda hapse girmesi..

hepsi yaşamdır.
yaşam size ancak yapabildiğinizi yapmak imkanı sunar.

sınırlar ortaya konmazsa kamu havluyu atacaktır. sınırların hangi kriterlere göre ortaya koncağı ise, hukukta henüz çözülmüş bir problem değildir.

benim diyeceklerim bunlardır.


ASİYE sana da bir sözüm var;
bir konuya takıl,

mesela sen ne dedin ben anlamadım.
şu yazdığın kafamı karıştırdın knz de., benim kafam karıştı şimdi :)

Adsız dedi ki...

"Mesela benim bir akrabam kadın, Arabistan’a kaçak girerken yakalandı, hapse atılar. peki niye ? O farzını yerine getirmeye çalışıyordu."

Kadın tek başınaysa hacca gitmesi farz değildir. Dini bilgilerinizi artırmanızı tavsiye ederim.

ljl

Adsız dedi ki...

hatta -ek bilgi olarak;
bir kadının tek başına 90 km'nin üzerinde yolculuk yapması 4 mezhebe göre, yanında mahremi olmaksızın 90 km'nin üzerinde yolculuk yapması 3 mezhebe göre caiz değildir. Hacca da gidiyor olsa...
Olayı İslami kurallar açısından değerlendireceksek, isabet olmuş derim. Tamamen un-caiz bir iş. (Caizn't da diyebilirdim ama demedim. Nedenini bilmiyorum.)
ljl

knze dedi ki...

Kadın tek başınaysa hacca gitmesi farz değildir. Dini bilgilerinizi artırmanızı tavsiye ederim.

erkek de olsa tutuklayacaklar dı da, erkekler bunu yapmıyor hakketten.

kadınlar inanç konuusnda daha dayanıksız..

demek yanında erkek olmadan gitmesi farz değil..

neden acaba ??? diye sordum kendi kendime ki nedenini bilmiyorsunuz.

""-caiz bir iş. (Caizn't da""

o zaman erkekler hacca kadınların gitmesini yasaklasın, daha iyi olmaz mı ? kota kalsın.

gerçi seçimden sonra yapın, elki kadınlar kızar :)

Adsız dedi ki...

"erkek de olsa tutuklayacaklar dı da, erkekler bunu yapmıyor hakketten."

?? bu neye cevap? ya da bundan bana ne... caiz olmayan bir durumu farzmış gibi gösteriyorsunuz ve ben buna itiraz ettim sadece. yani argümanınızın doğru olup olmamasıyla pek ilgili değilim ve onun üzerine hiçbir yorum yapmadım. ama birşeyi savunuyorsanız bari dini hükümlere takla attırıp destekleyici malzeme gibi kullanmayın.

"nedenini bilmiyorsunuz"

caiz olup olmama nedenini biliyorum. söylediklerimi çarpıtmayın. bir daha okuyun belki ne yazdığımı anlarsınız.

"kadınlar inanç konusunda daha dayanıksız"

bunu benim yazdıklarımdan çıkardıysanız; böyle birşey de söylemediğimi belirteyim.

ljl

knze dedi ki...

anlaşalım.

bu suudi arabistanda tutuklanan hep yaşlı kadınlar.

biz( halk) hacca girmek farz diye biliriz.

hatta islamın şartı

1- namaz kılmak
2- hacca gitmek
3- oruç tutmak
4-zekat vermek
5- kadere ve şerre inanmak

hasta ve fakirlik muaf dedilerde, kadın olmak muaf demediler..

demek kadınlara farz değil, erkeklere hac farz öyle mi ?

evet mi ?

sonra yazacam ne yazacaksam.

Adsız dedi ki...

"kadın olmak muaf demediler.."

kim dediyse eksik demiş. yalnız hafif bir çarpıtma görüyorum yine. ben kadın olması demedim. "yalnız / yanında birlikte gidecek mahremi olmayan kadın olması" dedim. bu kadınlara hac farz değil. bu kadına ozel durum olduğundan unisex muafiyetler arasında sayılmaz. okumak lazım. yazdığından çok okumak...

bilmiyorum anlaştık mı.

(bu arada 5. şartı kelime-i şehadet diye hatırlıyorum ben. belki size farklı demişlerdir...)

ljl

knze dedi ki...

kim dediyse eksik demiş. yalnız hafif bir çarpıtma görüyorum yine. ben kadın olması demedim. "yalnız / yanında birlikte gidecek mahremi olmayan kadın olması" dedim.

1* hcca gitmek farz: bunda anlaştık.
şimdi iyi dinle anonim.

sen kadının farzına şart koşarak engeleme yapıyorsun..

bir kadın düşün sağlıklı ve zengin;
bir de erkek var sağlıklı ve zengin;

sen kadın farzı ile erkek farzına
kadınlar aleyhine kısıtlama getiriyorsun.,

bunu ne hakla ve nasıl yapıyorsun ? allaha yalan uydurmuş olmayasın ? aman ..

şimdi birlikte düşüelim;
tek başına zengin ve sağlıklı kadın uçağa binip 3 saat sonra mekke de inemez mi ?

ne demek muaf ?
bu askerlik mi ? kadın deli gibi gitmek istiyor. gitmeden ölürsem gözüm açık giderim diyor.,

harıl harıl kendine refaket edecek erkek mi arayacak ? bu zorluk niye?

senin düşüncene göe, suudi arabistan'da kadınlara ehliyet de aldırmıyorlar., tek başına sehat edemesin diye..

anonomim sen neye taşıyıcılık ediyorsun ?

2* büyük lokma ye, büyük söz söyleme demiş eskiler.. benim burda verdiğim örnek yaşlı teyze, benim tanıdığım kadın ve suudi arabasitan'da hapse girdi.

ama bu teyze sadece bir örnekti.
suudi arabistan sadece tek başına giden kadınlara değil,erkeklere de yasak getiriyor.

adam ben hac yapacam diyor, onlar da hayır senin adın kurada çıkmadı diyor.

benim sorum net, bağcılar isesinde 17 yaş altı gençleri kışırtmak kolay,.

ama yöneticiler kamuda bazı kısıtlamalar yapmak zorunda kalabiliyorlar., yaşam bu..

bunun dik alasını suudi arabistan ve bizim diyanet ve gelmiş geçmiş hükümetlerimiz yaparken,
neden sorun edecek hiç kimse çıkmıyor.

dedim ya maksat bağcı dövmemk mi yoksa ,..

evet sevgili anonim, çok okumak lazım da bir anlamlandırmak lazım.
ya okuduğun kitap allaha yalan uyduruyorsa ??

ayrıca bu kadına ozel durum olduğundan unisex muafiyetler arasında sayılmaz. okumak lazım. yazdığından çok okumak...

kadına özel durum diye bişey olmaz. kadın veya erkek hasta olablir.. erkeğe de özel durum olabilir yani., özel durumu olan erkek ve kadının hükmü aynıdır.
mide kanaması geçiren erkek oruçtan muaf değil midir ?

bilmiyorum anlaştık mı.

evet, başlagıçtan iyi yerdeyiz.

Adsız dedi ki...

1. argumaninizla ilgili olmadigimi daha once soyledim. bunun uzerine yorum yapmayacagim. dini konulardaki yorumlari genelde sadece okurum, bariz yanlis varsa ve ben dogrusunu bildigimi dusunuyorsam uyarmayi vazife edinirim.

2. "sen kadının farzına şart koşarak engeleme yapıyorsun."
demissiniz.
sarti ben uydurmadim. yorum da yapmadim. kitaplardan okudugumu soyluyorum. okursaniz yalan olmadigini anlarsiniz. bu konuda hicbirsey okumadiginiz belli. mevzuya deginen butun ciddi kitaplarda da yazar bu. sadece bu konu uzerine arastirma yapmak icin bir zamanlar bayagi vakit harcamistim. sizse daha islamin 5 sartini eksiksiz sayamiyorsunuz ama ictihat yapmaya calisiyorsunuz. ilginc.

3. "kadına özel durum diye bişey olmaz." demissiniz.
aybaslarinda oluyor diye biliyorum.

selametle...

ljl

knze dedi ki...

"sen kadının farzına şart koşarak engeleme yapıyorsun."
demissiniz.
sarti ben uydurmadim. yorum da yapmadim. kitaplardan okudugumu soyluyorum. okursaniz yalan olmadigini anlarsiniz.



yeterince okursanız fikir birliği olmadığını görürsnz.

kitaplarda yazılanlar hatalı da olablir, insanlar belki hatalı bir yorum üzerine fikir birliği etmişlerdi.

bütün hristiayn kaynakları isa'nın oğul olduğu üzerine fikir birliği yaptılar.,

veya yeni bir bilgi gelir, eski bilgi çelişir, çelişen bilginin yerine yenisini koyarsın,.

ben sana reel bir soru sorayım:

param var, sağlıkyım.
hacca gideyim mi ?

sen bana ya evet ya hayor diyeceksin.

şu kaitap gitme diyor diyemezsin.
sen ölü değilsin ki ?

gerçekten bu soruya anonim olarak ne cevap verirdin ?

bu konuda hicbirsey okumadiginiz belli. mevzuya deginen butun ciddi kitaplarda da yazar bu. sadece bu konu uzerine arastirma yapmak icin bir zamanlar bayagi vakit harcamistim. sizse daha islamin 5 sartini eksiksiz sayamiyorsunuz ama ictihat yapmaya calisiyorsunuz. ilginc.

beş şartı yanlış mı saydım ?
yani hayrın ve şerrin allahtan geldiğine inanmak islamın şartı değil mi ?

veya yalnız kadınlar hacdan muaf mı demeliydim ?

içtehad yapma hakkını aklını kullan diyen allah tanımış bana,
siz niye yadırgıyorsunuz ki ?
yoksa onada mı muaf kadınlar, yanında bir erkek mi olması gerekiyor ?

3. "kadına özel durum diye bişey olmaz." demissiniz.
aybaslarinda oluyor diye biliyorum


sevgili anonim değildir;

ya da musevilikta , pisliktir ve dinden uzak durması gerekir.

aybaşında sancın olursa, halsiz ve
kötü durumda olursan muafsındır.

ama aybaşı olduğun için değil, mide kanaması geçirene bir erke te muaftır., prstatı olan bir erkekte muaftır.

aybaşı olup evin camlarını silecek kadar sağlıklı kadın neden ibadetten muaf olsun ?

kişi hastalığını kendi bilir .
bunu alimlerin bahşetmesi gerekmiyor ki ?

her kadın aybaşını yatak döşek geçirmez.

özellikle ramazanda bir çok kadın
oruç ibadetetini sağlıklı olduğu halde yapamıyor, sonra kaza etmesi çok daha zor oluyor., bir yığın eziyet oluyor,. hani evin diğer bireyleri ile güle oynaya oruç tutmak varken,..

birçok alim bunu söylüyor gnmzde, bunlar da kitaplar da yazıyor.

dediğim gibi, eğer muaf bir durumu varsa, kanamalı bir erkeğin durumu neyse kadının ki de odur.

kadın haca gitsin mi, gitmesin mi?
uçağa binip gidecek.
hem de kurrada adı çıkmış diyelim,.
ona gitme der misn ? sana soruyor.

cevabını çok merak ediyorum.

Adsız dedi ki...

bu tartışma -ya da görüş alışverişi herneyse- benim için buraya kadar. kusura bakmayın, yazacaklarıma ekleyecek fazla birşeyim de yok zaten. kendimi tekrar etme durumuna düşeceğim. iyi günler...

(yalnızca çok merak ettiğiniz için sorunuza cevap vermiş olayım: vaktiyle bunu biri sormuştu ve yalnız gitmemesini tavsiye etmiştim)

ljl

knze dedi ki...

zengin ve sağlıklı kadın sizin tavsiyeniniz üzerine hacca gitmeyip, newyork uçağına atlayıp ünlü caddesinde alışverişe gidecek.,

tamam.

başka soru sormayacağım.

Adsız dedi ki...

yine soyledigimi carpittiginiz ve konuyu baska tarafa cektiginiz icin yazma ihtiyaci hissettim.

1. ben fikrimi sormayan hickimsenin hareketlerini yonlendirmeye calismam; o insandan mesul hissetmiyorsam kendimi.

2. herkes istedigini yapmakta ozgurdur. isteyen mekke'ye gider isteyen las vegas'a.

3. farz olmayan seye farz demek en basitinden hata etmektir. benim point'im buydu. yalniz kadinin hacca gitmesi farz degildir. bu kesindir ve hicbir alimin bunda ihtilafi yoktur. "kadin yalniz olsa da hacca bizzat gitmesi farzdir" diyen bir tane ciddi kaynak gosterin butun soylediklerimden vazgeceyim. ama gosteremiyorsaniz da bir zahmet bazi seyleri kabullenmek icin biraz ugrasin... sonra bizim de egomuz ayaklaniyor. (oturamadi zaten bir turlu)

ljl

knze dedi ki...

anonim,

ben desem ki, hazreti isa'nın çektiği sıkıntıları paylaşmak için kendimi çarmıha çivileyeceğim; sen bana bu doğru değil ama sen bilirsin mi dersin ?

ne demek insandan mesul hissetmiyorum kendimi ???

sen kanlı canlısın ve yaşıyorsun ?

deli misin derim ? aklını mı kaçırdın ? herkes istedigini yapmakta ozgurdur mi dersin ?

aklım almıyor ?


3. farz olmayan seye farz demek en basitinden hata etmektir. benim point'im buydu. yalniz kadinin hacca gitmesi farz degildir. bu kesindir ve hicbir alimin bunda ihtilafi yoktur. "kadin yalniz olsa da hacca bizzat gitmesi farzdir" diyen bir tane ciddi kaynak gosterin butun soylediklerimden vazgeceyim.

bağcılarda çocuklar farzı okul saatlerinde yapamıyorlar dediler,
ben de dedim ki hac farz değil mi ?

en dindar iddiasındaki hkmetimiz de bile insanlar hacca gidemiyor( kura çıkmazsa)

kadın , erkek sözkonusu değildi.
yani teyzenin kocası da gidemiyor,
bu bir /bak anonim ben sana çarpıtıyorsun demiyorum.

şimdi konu yalnız kadın için farz değil, erkeğe farz noktasına geldi.

bu saçmadır.
eğer hastalık hali varsa kadın veya erkek ibadetten zaten muaftır.
yalnız kadın olmak hastalık değildir.

senin 5 farz diye okuduğun btün kabul edilmiş kaynaklar ilahi kaynak değil; insan görşüdür. insan görşü de eleştirilebilir.

ben yalnız , sağlıklı ve kadına eğer hacca niyet etmişse, kendini bundan mahrum etmmesini söylerdim.
ölümlü dünya.

ama kaçak gitmek istiyorsa, kadın veya erkek kurallara uymasını söylerdim.

hac farz değildir.,
eğer farz olsaydı bugun oraya kura ile gitmek durumunda kalmazdık.
kura ile gidilen yer farz olmaz.
örneğin hacca deve ile gidilmesini söyleyen kuran ayeti varmış.
belki de yakın mesefe için farzdır.

AYETLERDEN ,BÜTÜN DÜNYANIN BELLİ GÜNLERDE HACCADA TOPLANMASI SONUCUNU ÇIKARAN ALİMLER BELKİ HATA YAPTILAR.

çünkü 3 milyar herkes müslüman olsa, hac yapmak mümkün değil.,

Ben ailemdekilere kadın veya erkek olsunlar, haca gitmek konusunda hırs yapmamalarını söylüyorum,. zaten teyze oralarda hapse gidince, herkes biraz tırstı..
kurada çıkmadan gitmezler artık.

yaşam öğretiyor anonim..










ama gosteremiyorsaniz da bir zahmet bazi seyleri kabullenmek icin biraz ugrasin... sonra bizim de egomuz ayaklaniyor. (oturamadi zaten bir turlu)

Adsız dedi ki...

mesajlarimin sonuna ljl nickini ekliyorum ve bu beni anonim olmaktan bir miktar kurtarir diye umit ediyorum. hayirlisi...

ictihatlarinizi ilgiyle takip etöekteydim. begendigimden degil. filmin sonu nereye varacak merak ediyordum. su an vardigi nokta itibariyle size bu konularda ictihat yapmadan once biraz daha bilgi sahibi olmanizi tavsiye etmek durumundayim. (bakin sizden de mesul hissettim kendimi!!!)
sunu da unutmayin ki dini kurallar insanlarin nefsine hos gelmek zorunda degildir. bence arasira oturup nerede nefsimi konusturuyorum, nerede samimiyim diye dusunmek lazim dini konularda yorum yaparken...

haccin farz oldugunu kim soylemis; alimler mi? bir daha bakin, arastirin.

"bu saçmadır.
eğer hastalık hali varsa kadın veya erkek ibadetten zaten muaftır.
yalnız kadın olmak hastalık değildir."

demek ki sadece hastaligi muafiyet sebebi olarak kabul ediyorsunuz. katilmiyorum...

"insan görşü de eleştirilebilir."
demissiniz.
Hakkinda ayette "Eger o hevasindan konusuyor olsaydi onu sahdamarindan yakalardik" diyen insanin da mi???

daha cok sey var aslinda yazilacak ama daha once dedigim gibi bunun benim acimdan neye hizmet ettiginden supheliyim. neyse...

son olarak sunu soyleyeyim: uygulamada hacca yalniz olan kadinlar grupla gidiyor. bu onlari yalniz olmaktan cikariyor. bu bir mezhebe gore uygun. diyanetin uygun gordugu birsey. benim tavsiye ettigim kisi de -annem oluyor- bu sekilde gitti zaten..

vesselam...

ljl

Adsız dedi ki...

knz ciğim
ljl beyin en büyük zevki, mesaj yazıp sonra gelip silmek..

yani tartışıyorsun yazışıyorsun ama, bir bakıyorsun gelip kendine ait olanları temizleyip gitmiş..

yayınlamayınca da antidemokrat ilan edilip, iğneli ifadelerle dolu, azarlar işitiyorsun..

bakalım sana da yapacak mı!!!

knze dedi ki...

ya burası olabilcek en sakin, süküt yer,..

görşlerimden dolayı buğz edilmemden sözedenler oldu gelenkte,.. ev sahibi nezeket cümlesi dahi kurmadı. yapamayacaklar. önlerindeki engeli atlamaya hazır değiller henüz.

Türkan Saylan, kemal alamdaroğlu falan birbirilerini besleyip, büyütecekler..

ama ececim sen susmayacağım ki,
çünkü zaten o evlerdeyim, ve bir doğmmaış torun dahi olablirim.

ljl ye aynı şey şöyleyi söyleceğim, yani o kadar "hırs"sızım ben., karşışıklı saf merak ve ilgi olalım.

şimdi mesela,

ictihatlarinizi ilgiyle takip etöekteydim. begendigimden degil. filmin sonu nereye varacak merak ediyordum. su an vardigi nokta itibariyle size bu konularda ictihat yapmadan once biraz daha bilgi sahibi olmanizi tavsiye etmek durumundayim.

işte mesele bu, herkes beğendiği bloglarda yazarsa, filmin sonunu hiç anlayamayız.

ben de gözlem için burdayım.
hayatı dışarıyı, başkasını tanımaya çalışıyorum. hem de başkasıyım.

(bakin sizden de mesul hissettim kendimi!!!)

evet, insan mesuldur., herşeyden ve her sözden mesuldur.

sunu da unutmayin ki dini kurallar insanlarin nefsine hos gelmek zorunda degildir. bence arasira oturup nerede nefsimi konusturuyorum, nerede samimiyim diye dusunmek lazim dini konularda yorum yaparken...

din kurallar olarak bakılırsa, isterse en son din olsun zamanla "vudu" dinine döner.
her din biraz bosuldu ve müslümanlıktan ta bundan korunmadı.

başkalarının geçtiği sınavlardan geçmeyecek misiniz sandınız ?( ayet bu, googledan bulurum isterseniz)

anlamladırma ve içselleşitrme olmadan bir dinin ana kanalları beslenmez.

şimdi hacın farz olması konusundan, kadınlara farz olmaması konusuna gelmiştik.

her insan nihayetinde yalnızdır.
yani uzun sözün kısası hac kadına farz değilmiş.

demek ki sadece hastaligi muafiyet sebebi olarak kabul ediyorsunuz. katilmiyorum..

eğer kadın olmak hastalık sesebi sayılmıyorsa ?

sizce neden diyeceğim ? neden kadına faz değil ? ama bu soru ile ilgilenmiyorsunuz?

"insan görşü de eleştirilebilir."
demissiniz.

Hakkinda ayette "Eger o hevasindan konusuyor olsaydi onu sahdamarindan yakalardik" diyen insanin da mi???

evet.
merakın uyansın ljl.

peygamberimiz resuldur. vahiy'in iletim kanalıdır. Görevi vahiyi hiç kendinden eklemeden iletmektir.
peygamber dahi olsa, vahiyin içine kendinen birşey katamaz.

ve katmamıştır.
ba hatta katmaması konusunda şiddetli olarak uyarılmıştır.

peygamberin sağlığında hadis yazdırmaması bu nedenden olsa gerek.

çünkü peygamber vahiye kaza ile de olsa kendi hevasından bişey katılmasına izin veremezdi, bir peygamberden daha çok tanrının bu tehditinden kim korkabilir ?


ama sizler peygamberin sakındığı birşeyi yapmaktan hiç korkmuyorsunuz.

daha cok sey var aslinda yazilacak ama daha once dedigim gibi bunun benim acimdan neye hizmet ettiginden supheliyim. neyse...

sana hizmet edecek ljl.
ben bütn forumlarda sadece kendim için yazarım.

son olarak sunu soyleyeyim: uygulamada hacca yalniz olan kadinlar grupla gidiyor. bu onlari yalniz olmaktan cikariyor. bu bir mezhebe gore uygun.

evet bu sayfanın sözkonuus olan yaşlı teyzede grupla gitmişti ve dolandırıldı.

herşey uslüle uygundu yani.

diyanetin uygun gordugu birsey. benim tavsiye ettigim kisi de -annem oluyor- bu sekilde gitti zaten..

bir kadın okumay yazma bilemyebilir, dışarıyla bir ilgisi olamaybilir. hayatında uçağa binmemiş, hiç havalimanı görmemiş.
hatta böyle kişiler için, otobüsle gitmek bile daha kolay.,

ben de kendi annemi tekbaşına göndermezdim. hatta babamım da göndermezdim diyanetin organizasyonu olmasaydı ?

ama mesela Güler SABANCI, söz konusu ise., ona tek başın agitmek
demek biraz espiri konusu olmaz mı ? kadın afrikada safariye tek başına giditor, kabeye neden gidemesin ?

eğer bir din yaşam hakkında anlamlı sorulara cevap veremiyorsa biter.

scienteology diye yeni bir bir din türüyormuş., o kadar tehlikeli ki .. sizler yarattığınız boşluktan mesul olacağınızı hiç dşünmediniz mi ?





vesselam...

knze dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
knze dedi ki...

yanlış anlaşılmasın. ecenin açtığı sayfaya yazacağım yazıyı yanlışlıkla buraya göndermişim. neyse silemeyi de başardım :) ljl, size yazdığım yazı yukarda:)

Adsız dedi ki...

başından beri anlaşamadığımız yer:

ama mesela Güler SABANCI, söz konusu ise., ona tek başın agitmek
demek biraz espiri konusu olmaz mı ? kadın afrikada safariye tek başına giditor, kabeye neden gidemesin ?
demişsiniz.

giderse gitsin. ama farz demeyin.
Sizinkisi biraz şuna benziyor:
Birisi çocuklara namaz farz diyor.
Birisi de çıkıp itiraz ediyor alakası yok, kendi kendinize farz uydurmayın, namaz çocuklara farz değil diyor. (çocuklar namaz kılmasın diye değil; Allah’ın yüklemediği yükü kulun yüklememesi için)
İlk şahıs da ne yani çocuklar camiye gitmesin de meyhaneye mi gitsin (hacca gitmesin de new york’a mı gitsin gibi) türünden itiraz ediyor. Mantıklı mı?
İsteyen istediği yere gitsin; ama isteyen istediği gibi kafasından farz uydurmasın. Asıl bu insanların sırtına ağır yük yükler. Bilmemkaçıncı kez tekrar edeyim: kadına farz değil demiyorum: Yalnız + yanında gidecek 1. dereceden bir erkek yakını olmayan kadına farz değil diyorum. Sizse farz değil = gitmesin diye anlamakta ısrar ediyorsunuz.

ljl

s.b. dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
s.b. dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
knze dedi ki...

ljl

sizi fazlasıyla kızdırmaktan korkuyorum ama,

güler sabancıya farz olmayan birşey, sborcu yok diye kapıcı mehmet efendiye neden farz olsun.

Adam okuma yazma ve inglizce bilmiyor., adamın borcu yok ama karın tokluğuna el yanında çalışıyor ve kefen parası dahi öyle toplu parası yok.,

zaten onu diyorum, madem farz neden sağlıklı erkekler isyan etmiyor kura işine..

ya da madem erkeklere farz, ohalde neden kadınarın gitmesine izin veriliyor.
farzı olan bir erkeğin önüne geçmiş oluyorlar..

kotayı kadınlara koysunlar.

Adsız dedi ki...

http://sorusor.diyanet.gov.tr/

http://www.diyanet.gov.tr/turkish/hacveumre.asp?yid=5

Alo Fetva: 0212 512 23 20

ljl

Adsız dedi ki...

KNZ hanim

dusuncelerde:

"evet betül.,
bu mesele senin için önemliyse benim siteye gel.,çekinme.
pronlemi gör., anla. "

dediniz. Yazinizi okuduktan sonra acaba cok buyuk birsey mi beklemistim diye kendime sordum bir an. Hayir cok buyuk bir beklentim de olmamisti ama kocaman bir sifira da hazirlikli degilmisim demekki. Beni sasirttiniz.

Yaziniz karmasik duygu ve karmasik dusuncelerinizin karistirilmasiyla ortaya cikmis gibi. Bir sey soylemekten cok, ama bol bol cumlelerle hic bir sey ama karmasikliginizi anlatmis.
Her seyi corba yapmissiniz.

"bölümünün önemli ? staj olmayan bölümlerde hukuki olarak başörtüsünü ben savunsam gider davayı kazanırdım :) Fakat sakalım yok ki, sizlere anlatamıyorum. inancım gereği diye bir argümanla hukuki yola girersen kendi kendine dezavantaj yaratıyorsun ?

yukarda yazdım din ve vicdan hürriyeti sınırsızdır. kamuda bütün inançları tarafsız
yansıtacak bir düzenlemeyi yöneticilerden bekleyemezsin. adamın biri çıkar, inanç hürriyeti diye aklımıza gelmeyen öyle birey der ki; sen ben duyunca küçük dilimizi yutarız. yönetici hepsini organize edemez. kapasite olarak edemez.

yöneticinin O inanç iyi, ama bu kötü deme hakkı yoktur.

şimdi sen yazmışsın hayat bayram olsa,..
değil.
realiteyi yazacam ben sana."

Bu mudur yani gel ogren anla?
Teessuflerimi bildiriyorum.

Gültekin pekar dedi ki...

fatih bayantemur olarak türkiye'nin seo kategorisinde en büyük ismiyim.sizleride sitelerimde görmekten onur duyarım arkadaşlar.Hepinize sevgi ve saygılarımla. Fatih Bayantemur
Hedefimiz google.com aramalarında mirc indir , mircindir , türkçe mirc indir , mirc indirme , bedava mirc indir , mirc 2010 indir , mirc indir son sürüm blog chat kanalları sohbet kanalları mirc indir kelebek papatya yüzük kelebek chat kelebek mirc chat sohbet muhabbet mirc sohbet mirc sohbet odaları mirc chat odaları mirc sohbet odaları çhat mirc chat sohbet chat chat sohbet mırç mirç mırc chat odaları mirc odaları mirc chat sohbet hakkarim hakkarim okey hakkarim indir facebook türkçe facebook türkçe giriş hakkarim net hakkarim net indir hakkarim okey oyunu hakkarim 101 mynet maynet my net mirc indir mirc indir gezginler aramalarında lider olmaktır. sibersahne.com - sohbet chat mirc sohbet odaları mirc indir

Sinan dedi ki...

Thanks so much for this! This is exactly what I was looking for bedava chat - islami chat - islami sohbet - sohbet siteleri - dini sohbet - mynet sohbet - garanti arkadas - sohbet kanallari - mirc sohbet - chat siteleri - mirc indir - sohbet odalari - cinsel muhabbet - cinsel sohbet - seviyeli sohbet - sex chat - sohbet et - cinsel sohbet - sex sohbet - mirc - mirc indir - kamerali mirc - turkce mirc - sohbet siteleri - cet - chat kanali - chat kanallari - sohbet kanali - Video izle - izmir sohbet- porno - Film seyret - kaliteli sohbet - sesli sohbet - seviyeli chat